Engelandvaarders - De Poolse Lansier

75 jaar vrijheid herdenken en vieren (9+)
Like
0

Gastles vanaf groep 6

Vrijheid is niet vanzelfsprekend....

Als onderdeel van het nieuwe lesmateriaal bij de voorstelling Oorlogsgeheimen ontsluiten we speciaal voor de viering van 75 jaar vrijheid het Avontuurlijke Verhaal van de Poolse Lansier


George, de opa van Joost uit groep 6 en Thijs uit de brugklas, is in 1944 geboren. Hij vertelt altijd hele spannende verhalen over de Tweede Wereldoorlog. Hij is de zoon van een van de laatste  Engelandvaarders.

Bij jou in de klas vertelt hij zijn persoonlijke verhaal, een avontuur over pech en geluk, over zijn vader die die met een kano naar Engeland probeerde te varen...

Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken om Jerzy W.A. Saryusz Makowski (George) als gastspreker uit te nodigen, vóór of ná de voorstelling Oorlogsgeheimen, in het najaar van 2019 en het voorjaar van 2020.

Leerdoel – kennismaken met het stuk geschiedenis over de Engelandvaarders en verband leggen met dezelfde thema’s in de voorstelling Oorlogsgeheimen. Het lesmateriaal is voorzien van het Theater in School ‘keurmerk lesmateriaal’ en sluit aan bij de kerndoelen over burgerschap en de Tweede Wereldoorlog.


Over de Poolse Lansier: WITOLD ARTUR WLADYSLAW SARYUSZ MAKOWSKI (1912-1995)

Hij wilde graag beroepsmilitair worden, maar werd diplomaat. Wanneer de Tweede Wereldoorlog uitbreekt is hij in Nederland en vanaf dat moment is zijn leven alsof je een spannend boek leest.

Meer lezen >

Hij sluit zich aan bij het verzet, probeert te ontsnappen naar Engeland, maar wordt gevangen genomen door de Duitsers. In kamp Amersfoort wordt hij vrijgelaten door een Duitser. Een verhaal over pech en geluk… In 1944, inmiddels getrouwd met een Nederlandse, komt hij via Brussel alsnog in Schotland aan waar hij zich aansluit bij het Poolse leger.

Over De Engelandvaarders: Op 5 juli 1940 ontsnapten drie vrienden vanuit bezet Nederland en staken zij vanaf het strand bij Noordwijk met een kleine zeilboot de Noordzee over naar Engeland. Zij waren de eersten die op deze manier Engeland bereikten en werden vanaf dat moment Engelandvaarders genoemd. Daarna zagen nog meer Nederlanders kans om Engeland te bereiken, niet alleen over zee, of door de lucht, maar ook over land en via neutrale landen als Zwitserland, Portugal, Spanje en Zweden. Vrijheid is niet vanzelfsprekend, met dit gesprek op school, de voorstelling Oorlogsgeheimen en het lesmateriaal, kun je de herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog levend houden met jouw leerlingen.

Details en prijzen


Spreektijd: 45 minuten
Opbouwtijd/afbouwtijd: 15 min / 10 min
Speelvlak: klaslokaal 
Leerlingenaantal: 2 klassen of max. 75 lln
Voorwaarden: maximaal 2 keer per dag 


Prijslijst:

In combinatie met de voorstelling Oorlogsgeheimen:

Bij 60-75 lln €250,-

Tot 150 lln €500,-

De gastles is vrij van BTW Inclusief reiskosten (binnen Nederland) en lesmateriaal.