Vanaf schooljaar 19/20 verzorgt Theater in School de theatereducatie voor het Fort van Hoofddorp.

Boek je voorstelling bij  Theater in School en laat deze spelen in het Openluchttheater van het Fort van Hoofddorp.

Leerlingen worden zich bewust van de waarde van de omgeving en leren de betekenis kennen van de plek waar ze opgroeien. Zowel de functie en de geschiedenis van het forteiland en fortgebouw, maar ook het opdoen van nieuwe herinneringen en de beleving en ervaring binnen het educatieve aanbod, maakt dat een bezoek aan het Fort van Hoofddorp je laat leren op de plek waar het er toe doet, groeien door leren, beklijven door beleven….

Dát is waar het Fort van Hoofddorp zich onderscheidt van, en een aanvulling is op reeds bestaande projecten die de geschiedenis van de Haarlemmermeer vertellen. Je kunt er voor of na de schoolvoorstelling leren over de lokale (en landelijke) geschiedenis van de Stelling, vleermuizen spotten én je sportskills scherpen.

Het Fort bij Hoofddorp is - als onderdeel van de Stelling van Amsterdam - opgenomen op de provinciale monumentenlijst van de provincie Noord-Holland en staat sinds 1996 op de Unesco Werelderfgoedlijst.

Niet alleen als onderdeel van de Stelling, maar ook in vergelijking met andere forten uit de Stelling is het fort een bijzonder voorbeeld van militaire bouwkunst. Het markante Fort bij Hoofddorp (gebouwd tussen 1895 en 1907) is één van de weinige forten met vrijstaande hefkoepelgebouwen en een enkele keelkazemat. De caponnière aan de fortgracht is in deze gietstalen uitvoering uniek, evenals de verlengde poternen die de begane grond met het hoger gelegen terreplein verbinden.

Over het ‘Fortpad’ wandel je langs negen gemarkeerde punten in het cultuurlandschap waarbij de historische en culturele waarden van het fort en de omgeving op directe of indirecte wijze zichtbaar worden gemaakt. De wandeling eindigt in het Openluchttheater waar schoolvoorstellingen kunnen worden bezocht.