Impro workshop Maatschappelijke Norm

kies jij middle of the road of ga je er tegenin?

Dé norm?!
In de veilige setting van het klaslokaal wordt een actief maatschappelijk debat gevoerd én worden gevoelens zichtbaar gemaakt. Wie ben jij in relatie tot het gezin waar je opgroeit? Waarom voelt iets wel of juist niet goed? Wat beweegt ons (jou, jullie, de leerlingen!) en hoe laat je je daarbij leiden door de ‘maatschappelijke norm’?

Tijdens de workshop neemt The Big Mo de leerlingen mee in de ruimte die ze lijken te krijgen en die ze echt (in)nemen in het gezin en de maatschappij. De leerlingen in de klas worden uitgedaagd een groepsportret te maken waarbij ze de rol van het gezin én de maatschappij weten te benoemen. Alles is goed. Iedereen mag er zijn. Maar wat doet dit met de gezinsmoraal? Kun jij thuiskomen met je eigen kleur en keuze? De workshop is bedoeld om met een kritische knipoog te leren kijken naar de ruimte die je lijkt te krijgen en die je daadwerkelijk (in)neemt. The Big Mo gebruikt hiervoor het verhaal van de theatervoorstelling De Nederlandse Comedie van theatergezelschap De Gemeenschap. Zij gebruikte een tableau vivant om de rollen in het gezin in te vullen en dat gaan leerlingen ook doen.

De leerlingen putten uit eigen ervaringen, die ze benoemen en zichtbaar maken. Ook een eigen setting creëren is natuurlijk mogelijk. Onder begeleiding van een ervaren workshopdocent die ook de veiligheid helpt bewaken in de groep. Als jij met iemand thuiskomt die niet past in ‘het plaatje’ hoe loopt de scene dan af? En trouwens, wie bepaalt dat plaatje?! Aansluitend schrijven de leerlingen een betoog of ze maken een vlog of beelddocument waarin ze stelling nemen: waarom je zelf kiest voor ‘middle-of the road’ of er juist tegenin gaat.

De workshop is door ons ontwikkeld (Theater in School) en wordt per klas gegeven door de zeer ervaren acteurs van The Big Mo. Wij kozen voor een (inter)actieve werkvorm die ruimte laat voor humor en soms pittige onderwerpen helpt luchtig maken. Een manier om te ontdekken en benoemen hoe je je ontworstelt en daarmee je eigen positie bepaalt, maar soms ook ontworteld en niet begrepen voelt.

Context:

Nederlandse Comedie – een voorstelling die leerlingen die de workshop volgen kunnen gaan zien in een van de theaters in de buurt - vraag bij het boeken van de workshop naar de mogelijkheden!

Stelling: Alle gelukkige gezinnen lijken op elkaar…

Over het stuk:

Het gezin dat we in ‘Nederlandse Comedie’ leren kennen is allesbehalve gelukkig. De twee ouders houden al decennia lang een vergissing in stand die ze ‘een goed huwelijk’ noemen. Hun volwassen dochter houdt zich moeiteloos staande in de wereld. Ook haar vriend weet wat comfortabel en middle-of-the-road leven is. Maar dan is er de zoon: een hypergevoelig moederskind, tot passiviteit en bespiegelingen geneigd en op zijn zesentwintigste nog altijd in het ouderlijk huis wonend.

Alles verandert wanneer deze sensitieve jongeman op een zaterdagavond thuis komt met de minnaar die hij al een tijd lang blijkt te hebben: een veel oudere man met een messcherpe blik en dito tong. Onder de invloed van deze nieuwe krachtbron krijgt het familie-kaartenhuis het zwaar te verduren.

Met een uitgelezen acteursensemble wekt De Gemeenschap een wereld tot leven die zou kunnen worden omschreven als een eenentwintigste-eeuwse variant van wat ooit ‘All in the family’ was. Net als in die legendarische televisiedramaserie staat ook hier de gezinsharmonie voortdurend onder druk – van buitenaf en van binnenuit. De teksten zijn hard en actuele maatschappelijke tegenstellingen komen volop met elkaar in botsing. ‘Het persoonlijke is politiek’: wat ons maatschappijbreed beweegt en verdeelt bepaalt mede de verhoudingen in de microkosmos die het gezin is.

Maar hoe hoog de spanningen ook oplopen: de bevrijdende lach en de compassie zijn nooit ver weg.

‘Nederlandse Comedie’ wordt een vrolijk stuk waarin heftige onderwerpen aan de orde komen. Een emotioneel groepsportret van mensen die met emoties maar moeilijk kunnen omgaan.

Duur: 90-120 minuten

Leerlingaantal: ca. 20 lln
Opbouwtijd/afbouwtijd: 60 min. / 30 min.
Speelvlak: Klaslokaal: Tafels aan de kant geschoven en stoelen in een kring.
Voorwaarden: -

Prijzen op 1 dag:
voor meerdere dagen, vraag naar de prijs en voorwaarden
1 x workshop €750
2 x workshop €1000

Workshops zijn vrij van BTW, inclusief reiskosten (binnen Nederland), lesmateriaal en auteursrechten. Eventuele hotelovernachtingen zijn niet bij de prijs inbegrepen.