Peer Pressure

Projectdag met voorstelling en workshops (12-15 jaar)

Projectdag Peer Pressure

De projectdag Peer Pressure bestaat uit een voorstelling van 45 minuten en een workshop van flexibele tijdsduur. Afhankelijk van de lengte van de lesuren kan een workshop in één of twee lesuren gegeven worden. De voorstelling en workshop vullen elkaar aan en zorgen er samen voor dat het onderwerp goed besproken kan worden. Over het algemeen duurt de hele projectdag drie of vier lesuren voor een leerling. Vaak doet een heel jaar tegelijk mee met Peer Pressure waardoor 140 – 200 leerlingen over groepsdruk gaan praten.

Peer Pressure past heel goed in themaweken over bijv pesten, verslaving, grenzen stellen,

ongewenste intimiteiten, eigen keuzes maken en sociale omgang, maar kan ook heel goed ingezet worden aan het begin van een schooljaar om een gezond klimaat met elkaar te bewerkstelligen voor het komende schooljaar.

De voorstelling

De voorstelling spelen we het liefst in de aula of theaterzaal maar in een lokaal kunnen we hem ook geven (uiteraard afhankelijk van het aantal leerlingen). Tijdens de voorstelling wordt het taboe open en bloot op tafel gelegd en worden meerdere kanten hiervan belicht. Daarna gaan we tijdens de workshops met de leerlingen verdiepen in het onderwerp. Dit gebeurt vaak speelsgewijs en wordt over het algemeen als een leuke, spannende dag ervaren.

De workshop

Eén van de leukste momenten tijdens een workshop was toen er in een drukke brugklas plots een geslepen debat ontstond over een onderwerp waarover daarvoor nog nooit iemand durfde te praten. – Joy, workshopleider/actrice First Tomato

Workshops geven we voor een groep van maximaal 20 leerlingen. Meestal worden klassen in tweeën gedeeld (dus zo’n dertien leerlingen per groep) zodat we genoeg individuele aandacht kunnen geven. Tijdens workshops creëren we een veilige setting waarin leerlingen open kunnen spreken over hun ervaringen. Afhankelijk van hoe dit verloopt kan er een docent van school bij aanwezig zijn.

Over First Tomato - maker en bedenker van deze projectdag

Meer lezen >

First Tomato maakt projectdagen, educatievoorstellingen en -workshops over sociale taboes voor middelbare scholieren. We vinden het belangrijk dat alles bespreekbaar is binnen een klas. Dat leerlingen hun eigen mening geven en dit verder vormen. Dit is soms lastig omdat mensen nog wel eens neigen om niet zelf na te denken maar gewoon de meerderheid te volgen. In 2017 zijn we daarom gestart met Peer Pressure, een projectdag over groepsdruk.

Het doel van First Tomato is om sociale taboes te doorbreken en op lange termijn verschil te maken in het leven van leerlingen.

Met de projectdag Peer Pressure laten we leerlingen zien wat groepsdruk is, dat het goed en slecht kan zijn en hoe je je eigen grenzen kan stellen. Ons motto: ‘Doe zeker mee, maar zeg soms ook nee!’

Wat scholen in de toekomst van ons kunnen verwachten

We gaan graag met scholen de dialoog aan over onderwerpen en vormen waarmee we ons steentje kunnen bijdragen aan de sociale vorming van leerlingen. Als we bij veel scholen merken dat een bepaald onderwerp erg leeft, dan willen we daar iets mee doen. Onderwerpen waar we laatste tijd het meest over horen zijn ideeën over verantwoord leven (gezonde voeding en gezond milieu) en ideeën zoals in ‘Over de streep’: tonen dat leerlingen niet alleen zijn met problemen en trauma’s.

Bij First Tomato werken we met ervaren theatermakers en theaterdocenten van erkende opleidingen. We betrekken regisseurs en schrijvers bij het maken van een voorstelling zodat we de boodschap goed over kunnen brengen op de leerlingen. De workshops zijn ontwikkeld door ervaren workshopleiders en aan te passen aan de behoeftes van de school en de leerlingen. Bijvoorbeeld een actieve workshop waarin speels wordt gezocht naar moeilijke momenten, of een debat met stellingen, of kleine groepjes waarin leerlingen opener kunnen praten over eigen ervaringen.

Projectdag Peer Pressure krijgt een 8! De workshops sprak de leerlingen heel erg aan. Omdat de voorstelling zo goed in elkaar zat, reageerden de leerlingen ook zo goed op de nabewerking.

Tessa, Ashram College, Alphen aan den Rijn

LikeLees alle recensies

Het spontane applaus dat vanuit de leerlingen zelf kwam na de voorstelling, daar las ik heel veel uit. Nu gaan we kijken of we het project voor volgend schooljaar nog beter kunnen inzetten.

Ben, mentor bij het Udens College

Speelduur voorstelling 45 min.- totale projectdag 3 lesuren. Workshops: 45 min.

Leerlingaantal voorstelling onbeperkt, per workshop max. 20 lln.

Gangbaar/ meest geboekt: 1 voorstelling + 2 workshops (1 actieve workshop door First Tomato, 1 passieve workshop door de eigen docent), de groepen wisselen na 1 ronde.

Opbouwtijd/Afbouwtijd: 60 min. / 15 min.
Speelvlak: 4 x 5 maar kan ook in theaterzaal of klaslokaal
Voorwaarden: First Tomato maakt graag gebruik van de geluidsinstallatie van school

Extra - bij aanvraag extra lesmateriaal op te vragen:

- Overzicht van de actieve workshop

- Overzicht van de passieve workshop

- Format leerling- en ouderinlichting over de projectdag

- 4 lesuren aan aftercare die in de maanden na de projectdag tijdens mentoruren gegeven kunnen worden

1 voorstelling + 2 workshop rondes € 2240,00 exclusief btw. -- € 2441,60 inclusief btw.

Vraag naar de mogelijkheden voor meerdere workshops of extra voorstellingen

Alle prijzen zijn exclusief 9% BTW en inclusief reiskosten (binnen Nederland), lesmateriaal en auteursrechten. Eventuele hotelovernachtingen zijn niet bij de prijs inbegrepen.