Oorlogsgeheimen

Naar het bekende boek van Jacques Vriens

1e en 2e klas VO

In 2020 vieren we dat we 75 jaar geleden bevrijd werden.

Tegelijk herdenken we dat er 75 jaar geleden, tussen 1940 en 1945, 5 jaar lang een einde kwam aan de vrijheid in ons land.

Kinderboekenschrijver Jacques Vriens schreef daar in 2007 het prachtige boek Oorlogsgeheimen over.

In 2012 werd dit boek bewerkt tot een met 5 sterren bekroonde jeugdtheatervoorstelling met bijpassend educatiemateriaal. Sindsdien speelde Oorlogsgeheimen meer dan 500 keer in theaters en op scholen door het hele land. Nog altijd is de vraag naar deze jeugdvoorstelling over thema’s zoals oorlog, vrijheid en vertrouwen onverminderd groot.

In samenwerking met het Nationaal Comité 4 en 5 mei wordt het bestaande lesmateriaal geactualiseerd, mede dankzij de bijdrage van het VredeFonds.

75 jaar vrijheid – een mooie aanleiding om met de ogen van nu naar de oorlog van toen te kijken…

Oorlogsgeheimen gaat over geheimen, helden en angsten. Over vriendschap, liefde en herinneringen. Tuur denkt vaak terug aan de oorlog.

Naar het bekroonde boek van Jacques Vriens.

Het is 1943. Het Zuid-Limburgse dorp waar de elfjarige Tuur woont, is bezet door de Duitsers. Tuur en zijn buurmeisje Maartje vinden dit in het begin wel spannend. Maar langzaam maar zeker komen de kinderen erachter dat de bezetters in staat zijn tot de ergste dingen. De volwassenen proberen zoveel mogelijk voor hen geheim te houden: de Engelse piloot die op zolder verstopt zit, wie de Duitsers helpen (zoals hun eigen meester) en wie in het verzet zitten. Maar op een dag vertelt Maartje aan Tuur dat zij zelf ook een groot en gevaarlijk geheim heeft.

Tuur denkt vaak terug aan de oorlog. aan zijn buurmeisje Maartje. En het grote geheim…Spel: Maria Noë en Maarten Ebbers
Regie: Pepijn Cladder
Script: Tom Sijtsma
Muziek: Arthur Umbgrove en Alberto Klein Goldewijk
Decor: Elze van den Akker

Speelduur:
60 minuten
Opbouwtijd/afbouwtijd: 180 min / 30 min
Speelvlak: 8m breed, 6m diep en 3m hoog
Leerlingenaantal: 150 lln op school / 400 lln in theater
Voorwaarden: Wij gaan ervan uit dat er een theateropstelling is (verhoogd podium dan wel een tribune opstelling van de stoelen). Indien dit niet mogelijk is, wordt het maximaal aantal kinderen dat de voorstelling kan gaan zien minder dan bovenstaande indicatie.

1 voorstelling op school €1350
2 voorstellingen op school €1650
1 voorstelling in het theater €2450
2 voorstellingen in het theater €3250

Alle prijzen zijn exclusief 6% BTW en exclusief 10% auteursrechten. Inclusief reiskosten (binnen Nederland) en lesmateriaal. Eventuele hotelovernachtingen zijn niet bij de prijs inbegrepen.

Onze activiteiten worden mede mogelijk gemaakt door:

het vfonds met middelen uit de Nationale Postcode Loterij, de BankGiro Loterij en de Nederlandse Loterij.