Met school naar Fataal - 2 jarige filmlicentie

#zinloosgeweld #zinvolwerk (12+)
Like
2

12+ óók geschikt voor (v)mbo

#Zinloosgeweld #Zinvolwerk - duurzame investering middels 2 jarige licentie

NIEUW - vanaf maart 2019 extra gastspreker en samenwerking met HALT

VADER JOES KLOPPENBURG AMBASSADEUR

Joes Kloppenburg (26) uit Badhoevedorp werd op 17 augustus 1996 zwaar mishandeld, nadat hij het had opgenomen voor onder andere Yiannis Zafiris die door een paar agressieve dronkenlappen zonder enige reden in elkaar werd geslagen. Hij overleed enkele uren na het incident in de Voetboogstraat in een ziekenhuis. Yiannis Zafiris overleefde de zinloze aanval mede door het lef van Kloppenburg. Na de dood van Joes Kloppenburg kreeg het (zinloze) geweld een naam en was heel Nederland in shock, er werden meerde stichtingen opgericht om op te staan tegen het zinloze geweld.

Drieëntwintig jaar na het incident organiseert Met school naar Fataal een unieke ontmoeting tussen Jan en Yiannis in de Voetbaloogstraat op de plek waar Joes overleed. Met behulp van beeldmateriaal van die ontmoeting spreekt Yiannis op scholen voor de campagne Met school naar Fataal, waar hij vertelt over zijn ervaring, wat het incident met hem heeft gedaan en hoe zijn leven er nu uit ziet. Yiannis is inmiddels werkzaam als agressie en gezinstherapeut voor de GGZ, waar hij zijn ervaring inzet om jongeren te helpen en te behoeden voor de gevolgen van zinloos geweld - vanuit het perspectief van slachtoffer, dader en omgeving.

https://www.youtube.com/watch?v=7Y8lsEx8IYw&featur...

Vanaf 13 maart kun je Yiannis vragen om als ervaringsdeskundige te komen spreken bij jou op school.

Kies dan voor pakket 2. 

Vanaf nu kun je ook een gastles van HALT naar jouw school halen, preventief en informatief. Over het signaleren en voorkomen van zinloos geweld.

Halt spreekt veel met jongeren die over grenzen zijn gegaan. Ook over zinloos geweld, zoals lichte mishandeling, het vernielen van spullen of agressie tegen hulpverleners. De jonge daders overzien vaak niet de gevolgen van hun impulsieve gedrag en realiseren zich niet dat dit grote impact heeft op de slachtoffers. Maar ook op de omgeving van het slachtoffer en op hun eigen ouders. De film Fataal brengt dit doeltreffend in beeld. Daarom heeft Halt er voor gekozen om samen te werken met Fataal. Om zinloos geweld en de gevolgen daarvan voor zowel daders als slachtoffers bespreekbaar te maken.

Met de voorlichting vanuit Halt willen we ook de gevolgen voor de dader met leerlingen bespreekbaar maken. In de informatieve les worden de verschillende vormen van (zinloos) geweld besproken. En wat de gevolgen zijn voor de dader. Ook komt aan bod wat je kunt doen als je (zinloos) geweld ziet of als je aanvoelt dat het gaat gebeuren. Tot slot leggen we in de les de link naar de gevolgen voor de slachtoffers en de film Fataal.

Jongeren komen relatief veel in aanraking met zinloos geweld: het is voor hen helaas nog altijd een actueel thema. De 19-jarige regisseur Jesse Bleekemolen maakte Fataal; een nieuwe Nederlandse film over de rampzalige gevolgen hiervan. Met Fataal wil hij zinloos geweld meer onder de aandacht brengen.

“Ruim 13.000 scholieren gingen met school al naar Fataal de film, nu komt de film ook naar jou."


Pathé is sinds juni 2018 exclusief partner van de scholencampagne. Dit houdt in dat alle bioscoopvoorstellingen van de film Fataal in diverse Pathé bioscopen plaats zullen vinden. Bovendien kunnen de leerlingen in de klas de film On Demand bekijken via Pathé Thuis. Door de samenwerking met Pathé kunnen we zowel voor de film in de bioscoop als in de klas scherpe exclusieve prijzen bieden die net als al onze andere voorstellingen vanuit het CJP budget van de school kunnen worden betaald.

Lesmodulen:
in samenwerking met de Landelijke Stichting Tegen Zinloos Geweld van MOED en het lieveheersbeestje ontwikkelden we op basis van de film de lesmodule. Docenten gebruiken de lesmodule om het onderwerp na het zien van de indrukwekkende film met hun leerlingen te behandelen. Onze lesmodule bestaat uit 5 verschillende thema’s binnen zinloos geweld die goed aansluiten op de film Fataal. Deze modules zijn los goed te gebruiken dus een klas kan, wanneer dat gewenst is, zich ook enkel werpen op bepaalde thema’s.

Synopsis Fataal
Milan en Sophie zijn twee twintigers die willen trouwen en kinderen krijgen. Bovendien heeft Milan ambitieuze plannen voor het openen van een danceclub: Jaguars. Sophie, haar ouders en zijn beste vriend Ferhane steunen hem daarin. Na veel hard werken lijkt Jaguars een succes te worden. Maar op een avond vallen drie jongens personeel en bezoekers lastig. De herrieschoppers worden uit de danceclub gezet. Ze zijn boos en zinnen op wraak. Vroeg in de ochtend wachten ze Milan op en slaan hem volledig in elkaar. Hij komt in het ziekenhuis bij en krijgt te horen dat hij nooit meer zal kunnen lopen. Zijn wereld stort in en niet alleen die van hem. Langzaam dringt bij Milan het besef door dat ook de mensen die dicht bij hem staan een nachtmerrie doormaken.

Meer lezen >

Er zijn 2 opties:

Optie 1: 2 jarige LICENTIE / abonnement (beamer of digibord) - met name jongere leerlingen (onderbouw) zullen de film anders beleven in de setting van de eigen (mentor)klas. Ze hebben andere vragen (geen uitgaans-ervaring zelf nog bijvoorbeeld) dan ouderejaars. Ook heel geschikt indien een incident aanleiding is om de film te bekijken met de klas (alle leeftijden). De intimiteit die het klaslokaal biedt vraagt om kleinere groepen (30-60 lln). Het thema: 'veiligheid in de school / zorg voor elkaar’ de bewustwording daarvan, kan heel goed bij de jongere leerjaren in het kader van burgerschap en preventief ‘aan de voorkant’ samen werken aan een veilige school.

Optie 2: BIOS PATHÉ – je gaat met een groep leerlingen (75-400) naar de dichtstbijzijnde PATHÉ bioscoop en plaatst de beleving buiten de rush van alle dag en daarmee creëer je een focus voor de leerlingen. Q&A met gastsprekers is direct aansluitend op de film. Lesmateriaal kan op school gedaan worden.

‘Geweld en emoties knap getroffen’

Volkskrant

LikeLees alle recensies

‘Moet zeker gezien worden’

Telegraaf

Inhoud 'Alles in 1 - Pakket Licentie' - film, sprekers en lesmodule voor 1 vaste prijs €1250,- (exclusief btw)


Je kunt ook met je leerlingen naar een van de aangesloten Pathé bioscopen:

SNEL PRIJS BEREKENEN


Film

Twee Jaar onbeperkt toegang tot Fataal de film via de online licentie van Pathé. De film is met deze speciale licentie twee jaar lang onbeperkt te bekijken waar en wanneer je als docent maar wilt. Docenten kunnen eenvoudig en individueel gebruik maken van de link. De film duurt in totaal 96 minuten (inclusief aftiteling) en is eventueel ook te boeken met Engelse ondertiteling.


Gastspreker

De docent krijgt de keuze uit twee van de gastsprekers die op een nader te bepalen moment hun verhaal in combinatie met een Q&A met een groep leerlingen zullen delen.

De Q&A’s duren los van elkaar in totaal 50 minuten en worden begeleid door een ervaren productieteam.


Lesmodule – aansluitend op de film/gastspreker

De lesmodule bestaat uit 5 verschillende thema’s binnen zinloos geweld die goed aansluiten op de film en de verhalen van de gastsprekers. Deze modules zijn los te gebruiken dus kan een klas, wanneer dat gewenst is, zich ook enkel werpen op bepaalde thema’s. De module bestaat uit een duidelijke handleiding voor de docent en werkbladen voor de leerlingen. Naast de papieren module is er ook een interactief gedeelte bijbehorend de lesmodule waar leerlingen met hun smartphone, tablet, laptop etc mee kunnen doen aan een interactief debat over de verschillende stellingen die binnen de lesmodule worden behandeld.

Het gebruik van de online licentie is niet afhankelijk van het aantal leerlingen.

"Deze actie moet ervoor gaan zorgen dat scholen voor langere termijnen pakketten gaan afnemen, zodat het voor scholen toegankelijker wordt om zich aan te sluiten bij de campagne tegen zinloos geweld". (Jesse Bleekemolen)


Pakketten

Pakket 1

Film (bioscoop of via Pathé thuis)

Lesmodule

Pakket 2

Voorafgaand aan de film Q&A met spreker Yiannis Zafiris, Jacques BeemsterboerMargoJasper & RonnieVincent & Heidi

Film (bioscoop of via Pathé thuis)

Lesmodule

Ambassadeur Jan Kloppenburg en ervaringsdeskundige Yiannis Zafiris 

Jan Kloppenburg & Jesse Bleekemolen

Jasper & Ronnie


Vincent en Heidi


Jacques Beemsterboer

Margo

Andere voorstellingen in deze categorie

{

Hard op de Tong

The Big Mo (12+)
Like
1