Logo

Voor de hele school, groep 1 t/m 8 (ook speciaal onderwijs)
TheaterChallenge verzorgt theaterworkshops voor het basis-, voortgezet en speciaal onderwijs, voor alle niveaus. In één dag laat TheaterChallenge de leerlingen kennis maken met de verschillende facetten van theater. Van acteren tot techniek en van dans tot film en video. Binnen deze workshops kan er toe gewerkt worden naar een voorstelling. In de aanpak van TheaterChallenge staat de eigen inbreng en het mede-eigenaarschap van de leerling voorop.

Bij TheaterChallenge kunnen scholen ook terecht voor producten op maat en losse workshops. In samenspraak met de school wordt gekeken naar wat het beste past. De workshops worden gegeven door vakdocenten.

De disciplines waarin de workshops gegeven kunnen worden zijn: acteren, muziek, dans, musical, objecttheater, slapstick, improtheater, film & video, soundtrack maken.

De Mogelijkheden 
TheaterChallenge heeft twee verschillende vaste concepten. Daarnaast bieden zij ook maatproducten aan. Voor het maatwerk kun je het beste direct contact met ons opnemen. 

In 1 Dag: Voorstelling maken
In 1 Dag: Theaterdag

Gezelschap: TheaterChallenge
Producent: Op de eerste rij

Reactie(s) n.a.v. presentatiedag 2013:

"Leuke manier om schoolbreed met theater aan de slag te gaan!"

Voorstelling maken

In 1 dag: voorstelling maken 
Een team van TheaterChallenge-docenten gaat aan de slag om in 1 dag een voorstelling te maken met en door de leerlingen. Per klas nemen de leerlingen deel aan 1 workshop in 1 theaterdiscipline verdeeld over 2 uren. In de tussenliggende uren kan de klas met hun eigen docent aan het werk met het lesmateriaal. Ook krijgen alle klassen het lied: De gele ballon aangeleerd van een zangdocent. Alle disciplines werken vanuit het prentenboek: De gele ballon.

De disciplines waarin de workshops gegeven kunnen worden zijn: acteren, muziek, dans, musical, objecttheater, slapstick, improtheater, film & video, soundtrack maken. Klik hier voor een omschrijving van de workshops.

TheaterChallenge houdt rekening met het feit dat de niveauverschillen van de leerlingen in het basis onderwijs uiteenlopen: Een leerling uit groep 1 heeft andere behoeftes en mogelijkheden dan een leerling uit groep 8.

Theaterdag

in1dag Theaterdag is een dag vol workshops. De leerlingen nemen met hun klas deel aan 2 verschillende workshops die elk 1 uur duren.

Elke workshop heeft het prentenboek De gele ballon als uitgangspunt. De leerlingen kunnen de ervaring van de workshop toepassen in de volgende workshop. Zo zullen de leerlingen bij acteren scènes uit de voorstelling spelen waar ze bij objecttheater kostuums en rekwisieten voor de personages uit diezelfde voorstelling zullen maken. Tijdens de uren die de leerling op deze dag geen workshop hebben gaan ze met de vaste klassendocent aan de slag met lesmateriaal van TheaterChallenge.


Hoe ziet de dag eruit?
De dag begint met een plenaire opening, waarbij de docenten van TheaterChallenge iets van hun discipline laten zien en de leerlingen opwarmen en klaarstomen voor de dag. Daarna beginnen de workshops in de eigen klas.De workshops worden gegeven in de volgende disciplines: acteren, slapstick, muziek, dans, zang, kostuum/objecttheater. Elke klas werkt met 2 verschillende docenten en elke klas krijgt 2 disciplines als workshop. Klik hier voor een omschrijving van de workshops.

Binnen de Theaterdag wordt niet toegewerkt naar een eindpresentatie.

De workshops

Acteren
Leerlingen gaan aan de slag vanuit de personages. Door middel van verschillende oefeningen onderzoeken de leerlingen hoe de personages lopen, wat ze voelen en uiteindelijk hoe ze de personages willen spelen.De leerlingen maken vanuit de gegeven personages een scène.

Slapstick
Humor. Aan de hand van scene-ideeën worden dialogen zonder woorden gemaakt. Denk hierbij aan slapstick scènes zoals Laurel & Hardy. In deze workshop voert niet het woord maar het lichaam en het beeld de boventoon.

Muziek
De leerlingen gaan muziek produceren. Met behulp van akoestische en elektronische instrumenten ervaren de leerlingen het artistieke proces en de keuzes die hierbij horen. Vette beats en elektronische loops gemixt met veel drums en het bespelen van het (eigen) instrument zorgen voor een onwijze drive.

Dans
Beweging. Op muziek wordt een dans gemaakt. Deze dans zal geen losse choreografie zijn, maar een opzichzelfstaande scene. Vanuit welke dansstijl er wordt gewerkt hangt af van de docent en de leerlingen. De docent zorgt ervoor dat de choreografie aansluit bij de belevingswereld van de leerlingen.

Musical
Deze vorm van theater combineert muziek, liedjes, dans en gesproken dialogen met elkaar. Met de leerlingen wordt er door middel van exploratie en vooraf opgezette bouwstenen, samen een lied gemaakt. Met behulp van een juiste enscenering van het geheel is de scene af.

Object theater
Leerlingen werken vanuit kostuums en objecten. Zij maken een scene vanuit vormgeving. Ze zullen dus bezig zijn met het maken van kostuums, objecten en rekwisieten om deze vervolgens te gebruiken in hun scene die zij zelf spelen/uitvoeren.

Film en video
De leerlingen maken een scene op film. Samen met de docent zullen zij de proloog van de voorstelling maken met door hen zelf geschoten beelden. Deze zullen zij zelf editten. In de theaterdag is deze workshop optioneel en zal deze workshop een registratie van de dag maken. De leerlingen kunnen elkaar interviewen en kijkjes nemen bij andere workshops.

Soundtrack maken
De leerlingen maken samen met de docent een geluidsfragment die past bij de voorstelling. De muziek die voor de soundtrack wordt gebruikt, maakt van de voorstelling een geheel. 

Improtheater
De leerlingen maken kennis met de facetten van het improviseren. Deze vorm van theater laat de leerlingen de spelers, het verhaal en de dialogen ter plaatse verzinnen. Het spel wordt ter plaatse gevormd.  

Biografie

Over TheaterChallenge
TheaterChallenge is een jonge, energieke organisatie die theaterworkshops aanbiedt voor het basis- en voortgezet onderwijs. TheaterChallenge biedt workshops in verschillende disciplines binnen het theatervak: zang, dans, instrumentaal, techniek en natuurlijk verschillende vormen van acteren.
De docenten hebben, naast een enorme passie voor hun vak, veel liefde voor het onderwijs. De docenten zijn in staat om vanuit de leerling te werken. Het proces wordt daardoor even belangrijk als het resultaat. Zo zou kunsteducatie volgens TheaterChallenge moeten zijn: leerlingen die op een gepassioneerde manier bezig zijn om samen iets moois te maken en daarbij de ruimte krijgen hun grenzen te verleggen.

Over de oprichters

Esther Hulst
In 2009 studeerde Esther Hulst af als uitvoerend theatermaker aan de Theaterkade. Zij is theatermaker in de breedste zin van het woord. Ze schrijft, regisseert, doceert en acteert.
De ontwikkeling van eigenheid en creativiteit vindt Esther het belangrijkste in haar lessen. Zij werkt altijd vanuit en met de leerling. Vanuit deze visie bedacht ze samen met Martijn 'In1Dag'.
Naast haar werk als docent is Esther ook actrice bij Theatergroep Zwerm, een theatergezelschap dat educatieve voorstellingen maakt en speelt voor zowel basis- als voortgezet onderwijs. Martijn Huitema
Al voordat Martijn Huitema begon aan zijn studie Docent Muziek wist hij het: muziek en lesgeven is de ideale combinatie. Hij is een muzikale duizendpoot, muziekproducent, maar bovenal muziekdocent.
Werken vanuit je passie en juist dit proberen over te brengen op de leerling, dat is wat Martijn beweegt. Altijd met de juiste dosis energie en humor aan de slag. Dit is ook één van de uitgangspunten van 'In1Dag', het concept dat hij samen met Esther bedacht.
Naast zijn werk als muziekdocent is Martijn samen met Michel ten Brummelhuis eigenaar van het bedrijf VIBES. Dit bedrijf brengt onder meer de slagwerkact 'Blacklight Beats' op de markt, biedt slagwerkworkshops aan en consulteert scholen in de vormgeving van hun muziekonderwijs.

Details en prijzen

Dag opzet: 

Voorstelling maken
Voorbeeld rooster
15 min.      Opening
60 min.      Workshop deel 1
60 min.      Tc lesmateriaal
30-60 min. Pauze
60 min.      Workshop deel 2
15 min.      Lied leren
45 min.      Tc lesmateriaal
30 min.      Presentatie
30 min.      Opruimen

Theaterdag
Voorbeeld rooster
15 min.     Opening
60 min.     Workshop 1
60 min.     Workshop 2

Locatie: Op school, klaslokalen en aula

Prijs: De prijs is afhankelijk van het aantal leerlingen dat je deel wilt laten nemen aan de TheaterChallenge. Via info@theaterinschool.nl kun je een offerte aanvragen. Noem hierin het concept dat de voorkeur heeft en het aantal klassen dat je wilt laten meedoen aan de TheaterChallenge. Wij zorgen ervoor dat je zo snel mogelijk een op maat gemaakte offerte ontvangt.

De prijzen van de TheaterChallenge zijn inclusief reis-, materiaal- en voorbereidingskosten. Er wordt geen BTW gerekend op de TheaterChallenge.

Plaats vast een optie. Door je gegevens zo compleet mogelijk in onderstaand formulier te zetten kunnen wij je zo snel en goed mogelijk verder helpen. KLIK HIER voor het formulier.